SamenMaatjes

Als je iets doet wat je leuk vindt, waar je goed in bent en wat ook nog eens waarde heeft, ben je - bewezen - een gelukkiger mens. Op SamenMaatjes komt het samen. Precies door te doen waar jij blij van wordt, maak je als maatje iemand anders blij. En als je juist behoefte hebt aan contact, ondersteuning of begrip - of simpelweg gezelligheid - dan kan een maatje jou helpen. Op SamenMaatjes vind je de Zwolse maatjesprojecten, de oproepen van mensen die een maatje zoeken en de vrijwilligersvacatures voor mensen die maatje willen worden.

SamenMaatjes

Leer nieuwe dingen

Als je een maatje hebt, leer je nieuwe dingen, bijvoorbeeld een andere taal. Of groeit je zelfvertrouwen, bijvoorbeeld omdat zelfstandig wonen en sociale contacten je nu makkelijker afgaan. Als je een maatje bént, bied je een-op-een praktische hulp en emotionele steun. Iemand heeft een fijner leven dankzij jouw hulp, en daar haal jij dan weer voldoening uit.

Maatjesinitiatieven

In Zwolle vind je meer dan twintig maatjesprojecten. Iedereen kan maatje worden en iedereen mag om een maatje vragen. De Zwolse maatjesprojecten zijn verenigd in het Platform Maatjesinitiatieven Zwolle. Daardoor wordt ‘maatje zijn’ gezamenlijk gepromoot, zijn er minder wachtlijsten en komen passende matches tussen hulpvrager en maatje tot stand. Bovendien versterken de maatjesprojecten elkaar doordat ze kennis en ervaring uitwisselen en zijn ze allemaal goed te vinden, op deze pagina.

'Iedereen verdient een maatje'

Cathalina werd maatje van de Eritrese Rahwa. Van gezellige bezoekjes aan de bioscoop tot een handje helpen met huiswerk, en van samen kletsen tot een terrasje pakken in de stad. Cathalina en Rahwa weten elkaar altijd te vinden. 'Laatst aten we een ijsje bij Saluté en dronken we een drankje bij Blij. Oh, en we hebben samen pannenkoeken gegeten. Dat was de allereerste keer voor Rahwa, trouwens. Heel grappig, want ze vond het echt zó smerig!' De dames lachen. 'Naast gezellige uitjes, leer je dus ook andermans cultuur kennen. Erg waardevol en bijzonder!’

Lees het hele verhaal op Indebuurt Zwolle

Oproepen van Zwollenaren die gezelligheid zoeken

Is vervuld
Geplaatst door Ellen Roodvoets (ZwolleDoet!) op 30 september

Vraag: Wandelmaatje met hond

oproep
assendorp
dierenwelzijn
samen & ontmoeten
maatjes
Geplaatst door Janneke Kramer (Startpunt Informele Zorg) op 18 oktober

Aanbod: Anja* wil graag naar de markt, jij ook?

oproep
kamperpoort
activiteitenbegeleiding
welzijn & zorg
samen & ontmoeten
Geplaatst door Steeners op 13 oktober

Vraag: Vrouwenkoor Na8ten zoekt nieuwe leden!

oproep
zwolle-zuid(ittersum/schelle)
cultuur & amusement
samen & ontmoeten
hobby & creatief
Reactie(s) ontvangen
Geplaatst door Arno GewoonZes op 13 oktober

Vraag: Opzoek naar een maatje voor gezelligheid

oproep
holtenbroek
samen & ontmoeten
maatjes
Geplaatst door Elisabeth - Sociaal Wijkteam op 7 oktober

Aanbod: Hulp in huis bij praktische zaken huishouden

oproep
dieze/diezerpoort
huis & tuin
welzijn & zorg
samen & ontmoeten

Kun je zelf wat hulp gebruiken of wil je jouw hulp aanbieden?

Plaats een oproep

‘Mijn taalmaatje helpt mij met Nederlands’

Drie jaar geleden kwam Nadia Irakiza voor de liefde naar Nederland. Binnen een jaar haalde ze haar inburgeringsexamen, maar nu ze op het hbo zit en het Nederlands ingewikkelder wordt, is extra hulp welkom. Een taalbuddy via SamenZwolle biedt uitkomst. ‘Ik kom uit Burundi. Daar heb ik de opleiding Management Business Administration gedaan. Dit diploma bleek niet gelijkwaardig aan een Nederlandse hbo-opleiding. Ik zit nu in het eerste jaar Social Work op Hogeschool Viaa. Ik kon al wat Nederlands door een cursus die ik had gevolgd en door veel Nederlands te praten met mijn man. Maar het Nederlands op het hbo is van een hoger niveau. Om op dat niveau te kunnen praten, lezen en schrijven heb ik echt iemand nodig die mij corrigeert. Ook met mijn uitspraak. Daarom wilde ik een taalbuddy.'

Lees verder

Als een vis in het water

Jon (26) deed een oproep op SamenZwolle. Hij heeft autisme, is gek op vissen en zocht iemand die het ook leuk vindt om samen naar buiten te gaan. Morris zag zijn oproep en reageerde. Hij is ook 26, heeft autisme én vissen als hobby. Dat bleek een perfecte combi! “Wij zijn, zoals ze dat zo mooi zeggen, een match made in heaven!’’

Zet je in voor een ander en wordt maatje of vrijwilliger

Dimence Groep, WerV - Dimence/WijZ zoekt:

Nieuwsgierig aagje gezocht

vrijwilligersvacature
stedelijk
communicatie & media
taal & ontwikkeling
samen & ontmoeten
vrijwilligersvacature
aa-landen
samen & ontmoeten
vrijwilligersvacature
dieze/diezerpoort
samen & ontmoeten
vrijwilligersvacature
zwolle-zuid(ittersum/schelle)
activiteitenbegeleiding
bar & keuken
samen & ontmoeten
Rode Kruis Zwolle zoekt:

Vrijwilliger 'Goed Voorbereid'

vrijwilligersvacature
stedelijk
activiteitenbegeleiding
welzijn & zorg
samen & ontmoeten

Zelf een vrijwilligerswerk-vacature plaatsen

Plaats een vacature
“Mijn coach heeft mij het afgelopen jaar aangespoord en steeds wanneer ik afdwaalde, geholpen om toch weer door de zetten. Zelfs door mijn depressie heen. Door een goed gesprek, een wandeling om de Milligenplas of een appje. We hebben het vaak gehad over mij, maar de coach vertelde ook over haarzelf, dat was fijn. Mijn doel was mijn diploma halen. Het ziet er naar uit dat ik die heb voor het einde van het schooljaar.”
Deelnemer Vrouwen coachen Meiden

Kunnen we je ergens mee helpen?

Ben je op zoek naar een maatje en weet je niet precies welk project het best bij jou past? Of heb je gehoord over een Zwols maatjesproject, maar staat het hier niet tussen? Vul onderstaand formulier in, dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op.

      Aanmelden nieuwsbrief!

      Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van al het laatste SamenZwolle nieuws.

      Meld je aan!