SamenTaal

Wil je beter leren lezen, schrijven en spreken? Vind je het leuk om met andere mensen Nederlands te oefenen? Zoek je iemand die je helpt bij het schrijven van een brief? Heb je hulp nodig bij het inburgeren? Snap je niets van de computer of een tablet? Wil je de bijsluiter van je medicijnen beter begrijpen? Zou je je kinderen beter willen helpen met school? Hieronder vind je allemaal activiteiten rondom taal en ontwikkeling.

SamenTaal

Taalpunt

Het Taalpunt in Zwolle is er voor iedereen met vragen over de Nederlandse taal. Taal maakt dat je zelfstandig wordt. Denk aan het vinden van werk, het helpen van je kinderen op school, een gesprek bij een arts, het sturen van een mailtje aan familie en het werken met de computer, maar ook lezen voor je plezier. Op het Taalpunt werken specialisten die alles van taal en laaggeletterdheid weten. Zij staan in contact met scholen, opleidingen en taalprojecten bij jou in de buurt en geven je hier graag advies over.

Meer weten?

Leren van elkaar bij het Taalpunt

Voormalig docent Engels Jantine Salomons uit Assendorp is vrijwilliger bij de centrumlocatie van Stadkamer. Als taalvrijwilliger helpt ze mensen die de Nederlandse taal beter willen leren.

Lees haar verhaal

Taalhulp vragen of bieden

Reactie(s) ontvangen
Geplaatst door amaf op 10 augustus

Vraag: Taal maatje

oproep
wipstrik
taal & ontwikkeling

Kun je zelf wat hulp gebruiken of wil je jouw hulp aanbieden?

Plaats een oproep

TaalOefenWerkplaats

In de TaalOefenWerkplaats van Travers Welzijn mag je een taalfoutje maken. In ons land wonen mensen uit veel verschillende landen. Om elkaar te leren kennen en te begrijpen is het van belang dat iedereen Nederlands kan spreken. Het is ook belangrijk dat anderstaligen zich duidelijk kunnen maken op school of bij de huisarts en dat ouders hun kinderen kunnen helpen bij huiswerk. Als je de taal beheerst, kun je ook met de buren praten en meedoen aan activiteiten in de wijk. De TaalOefenWerkplaats is een veilige omgeving om de Nederlandse taal te oefenen. De deelnemers praten in kleine groepjes onder begeleiding van een deskundige vrijwilliger.

Lees meer

‘Ik leer mensen op een leuke manier Nederlands’

Bij de TaalOefenWerkplaats in Wijkcentrum Holtenbroek kunnen mensen op een laagdrempelige manier oefenen met de Nederlandse taal. Hans Laskewitz is een van de vrijwilligers. ‘We zijn op een laagdrempelige, positieve manier bezig met de Nederlandse taal.’

Lees zijn verhaal

Oefen de taal tijdens een activiteit

Geplaatst door Stichting Focus

Iets Drinken

Wo. 6 okt. van 19:00 tot 23:00
activiteit
dieze/diezerpoort
informatie & advies
taal & ontwikkeling
samen & ontmoeten
Geplaatst door Wijkcentrum Ons Eigen Huis

Huiswerkgroep

Di. 21 sep. van 15:00 tot 17:00
activiteit
kamperpoort
informatie & advies
taal & ontwikkeling

Heb je zelf een activiteit die je onder de aandacht wilt brengen?

Plaats een activiteit

Taalfonds

In Zwolle vinden veel waardevolle initiatieven plaats om de laaggeletterde inwoners verder te helpen. De gemeente Zwolle waardeert dit en wil daarom kleinschalige initiatieven op dit gebied stimuleren. Namens de werkgroep laaggeletterdheid Zwolle beheert Stadkamer het Fonds om deze initiatieven financieel te ondersteunen. Woon je in Zwolle en heb je een goed plan om de ‘taalvragers’ van Zwolle verder te helpen? Dan kun je een aanvraag indienen voor financiële ondersteuning van je initiatief.

Taalfonds aanvragen

‘Mijn taalmaatje helpt mij met Nederlands’

Drie jaar geleden kwam Nadia Irakiza voor de liefde naar Nederland en belandde ze in Stadshagen. Binnen een jaar haalde ze haar inburgeringsexamen, maar nu ze op het hbo zit en het Nederlands ingewikkelder wordt, is extra hulp welkom. Een taalbuddy via SamenZwolle biedt uitkomst. "We oefenen met lezen, uitspraak en uitdrukkingen. Die zijn moeilijk voor mij. Als iemand op een hoog niveau Nederlands praat, denk ik soms te weten wat hij bedoelt. En dan heb ik het soms toch verkeerd. Mijn taalbuddy helpt mij om het Nederlands beter te beheersen. Het is heel leuk."

Lees haar verhaal

Vrijwilligerswerk

Wijkkrant Zwolle Zuid zoekt:

Hoofd-/eindredacteur Wijkkrant Zwolle-Zuid

vrijwilligersvacature
zwolle-zuid(ittersum/schelle)
cultuur & amusement
media & communicatie
taal & ontwikkeling
Stadkamer, Taalpunt Zwolle zoekt:

Stadkamer zoekt een taalcoach voor Fatima!

vrijwilligersvacature
stedelijk
taal & ontwikkeling
Weblog Zwolle zoekt:

Redactieleden/Reporters

vrijwilligersvacature
online
cultuur & amusement
media & communicatie
taal & ontwikkeling
Stichting Present Zwolle zoekt:

Vrijwilliger taalgroep Klets&Koek

vrijwilligersvacature
stedelijk
taal & ontwikkeling
Stadkamer, Taalpunt Zwolle zoekt:

Begeleider taalgroep nieuwkomers

vrijwilligersvacature
stadshagen
activiteitenbegeleiding
taal & ontwikkeling
samen & ontmoeten

Zelf een vrijwilligerswerk-vacature plaatsen

Plaats een vacature

Vind een organisatie die bij jou past

Op zoek naar een organisatie? Wij helpen je graag vinden! Met onze sociale kaart heb je binnen een paar klikken een handig overzicht van Zwolse organisaties. Selecteer de juiste filters, maak gebruik van handige zoektermen en kom in contact met een passende organisatie.

Ga naar de sociale kaart

Aanmelden nieuwsbrief!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van al het laatste SamenZwolle nieuws.

Meld je aan!