In verband met het coronavirus volgt SamenZwolle de richtlijnen van het RIVM. Daarom zijn nu niet alle activiteiten beschikbaar. Kijk op de activiteitenpagina wat er op dit moment allemaal te doen is in Zwolle! lees meer
nieuws

Zes superleuke buitenspeeltips voor het najaar

Vrijdag 13 november 2020

Wie naar buiten kijkt ziet overduidelijk: de herfst is al even bezig. Prachtige kleuren, regen die zo nu en dan tegen de ramen tikt, dwarrelende blaadjes. De hoogste tijd om niet alleen naar buiten te kíjken, maar ook lekker naar buiten te gáán. Dat is gezellig én gezond. Dus pak je jas, gooi die voordeur open, snuif de humuslucht op en trek erop uit. Deze zes activiteiten zijn geweldig om samen te doen.

1: Speel met… de regen!

Ja echt, regen kan zó leuk zijn. Ons doe-idee: neem waterverf, kwasten en een dik stuk karton mee naar buiten en verf er lekker op los. Water heb je niet nodig, want de regen maakt je verf nat. Nog een leuke activiteit: zet verschillende bakjes neer om de regen in op te vangen. In welk bakje zit het meeste water? En hey, heeft regen op verschillende dagen eigenlijk ook verschillende kleuren? En weet jij trouwens hoe regenwater smaakt?

2: Maak je eigen vlieger

Het najaar staat (ook) bekend om de harde windvlagen. Ideaal voor het maken (en oplaten natuurlijk) van je eigen vlieger. De meeste spullen hiervoor heb je vast en zeker al in huis. Pak een stevige plastic zak. Maak hier een touw aan vast en ren ermee tegen de wind in. Krijg jij jouw vlieger de lucht in? Vind je zo’n zak saai, fleur ’m dan op met verf, stickers, veertjes, kraaltjes, stokjes en andere versiersels. Of maak er zo’n mooie lange vliegerstaart aan.

3: Ga een potje darten met dennenappels

Je leest het goed: met dennenappels kun je prima darten. Hoe? Teken met stoepkrijt (of met een stokje in het zand) een grote cirkel met daarbinnen vier kleinere cirkels. Zet er ook getallen in, de punten, zoals op een echt dartbord. Bepaal waar de startlijn moet komen en gooi vanaf daar de dennenappels in de cirkels. Tel de punten op. Wie de meeste punten heeft, is de dennenappel-dartkampioen!

4: Doe mee aan bosbingo

Pak een eierdoos met 6 of (iets moeilijker) 10 vakjes. Teken of schrijf in elk vakje iets wat je kunt/wilt vinden in het bos. Denk aan eikels, beukennootjes, kastanjes, bladeren, takjes, bijzondere stenen en veertjes. Eenmaal in het bos ga je deze dingen zoeken. Heb je iets gevonden? Stop het dan in het juiste vakje van je eierdoos-bingokaart. Heb jij als eerste van je vrienden een volle kaart? Bingo, gefeliciteerd!

5: Vind de dikste boom

Om mooie bomen te kunnen spotten, hoef je vaak maar een klein eindje te lopen. Misschien staan er wel fraaie soorten in jouw straat of iets verderop in de wijk. Ga samen naar buiten, bekijk een paar bomen en raad welke de dikste stam heeft. Sommige zijn zo dun als je arm, andere zo dik als je been en weer andere zijn nog véél forser. Neem een meetlint mee en meet ze op. Wie van jullie ontdekt de allerdikste boom?

6: Ontdek nog veel meer

Wil je meer speelpret? In ons land vind je speciale speelnatuurplekken op maar liefst 20 locaties. Weten of er zo’n speelplek bij jou in de buurt is? Kijk dan even op de website van Natuurmonumenten. Hun jeugdprogramma heet OERRR en staat bol van de inspiratie voor buitenactiviteiten. Ga bijvoorbeeld eens op pad met de boswachter; een unieke ervaring. Er valt zoveel te ontdekken in de natuur, het hele jaar door. En samen is het extra leuk. Veel plezier!

Meer info

Aanmelden nieuwsbrief!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van al het laatste SamenZwolle nieuws.

Meld je aan!