Contact Inloggen
Oproep plaatsen? Ontdek hoe eenvoudig dit gaat! lees meer
nieuws

SamenMaatjes voorspelt toename vraag en aanbod maatjes

Maandag 26 oktober 2020

SamenMaatjes, het samenspel van Zwolse maatjesinitiatieven en onderdeel van SamenZwolle, verwacht komende weken een tweede hoos aan vraag naar en aanbod van hulp en gezelschap. ‘In de eerste coronagolf boden vele mensen hulp aan en die bleek ook nodig. Nu, in deze tweede (gedeeltelijke) lockdown, voorspellen we weer veel vraag naar maatjes en hopen we dat Zwollenaren opnieuw hulp bieden’, zegt Anke van Vliet, voorzitter Maatjesplatform Zwolle.

Op de website van SamenZwolle kunnen mensen die hulp van een ander kunnen gebruiken, zelf een oproep plaatsen. Mensen die zich in die oproep herkennen, kunnen reageren. Zo kan onder meer een maatjeskoppel ontstaan. Voor de één gaat het om het leren van de Nederlandse taal, voor een ander om samen boodschappen doen en voor weer een ander om gezelschap. En die laatste categorie, die groeit in tijden van ‘social distancing’.

Forse stijging

In maart 2020, bij aanvang van de intelligente lockdown, steeg het aantal hulpvragen dat bij SamenZwolle binnenkwam met 66 procent ten opzichte van het gemiddelde van de drie maanden daarvoor. Het aantal reacties van mensen die wilden helpen, verdubbelde van gemiddeld 71 in de drie maanden voor de lockdown, naar 148 in maart. ‘De vraag en het aanbod leiden niet uitsluitend tot maatjeskoppels, het gaat om allerlei vormen van hulpvragen en hulpaanbod.’

Gezelschap op afstand
In tijden van corona is er wel extra vraag naar maatjes tegen eenzaamheid. ‘Logisch’, vindt Anke. ‘Kwetsbare groepen, zoals senioren en mensen met een ziekte of aandoening, blijven nu binnen en kunnen minder makkelijk bezoek ontvangen. Zeker nu de uitbanning van het virus nog niet in zicht is, hebben mensen behoefte aan contact.’ Op de vraag wat een maatje kan doen nu letterlijk afstand moet worden gehouden, oppert Anke: ‘Een wandeling maken op 1,5 meter afstand van elkaar, beeldbellen, mailen, chatten, het kan allemaal.’
Maatjes, voor iedereen
Geïnteresseerd in een maatje of wil je zelf maatje zijn voor een ander? Op de pagina SamenMaatjes vind je meer dan twintig maatjesprojecten. Iedereen kan maatje worden en iedereen mag om een maatje vragen. ‘Als je behoefte hebt aan contact, ondersteuning of begrip - of simpelweg gezelligheid - kan een maatje helpen’, zegt Anke.

Maatjesplatform Zwolle

De Zwolse maatjesprojecten zijn verenigd in Maatjesplatform Zwolle. Zij hebben samen besloten een platform te creëren op SamenZwolle: SamenMaatjes. Daardoor wordt ‘maatje zijn’ gezamenlijk gepromoot, zijn de maatjesprojecten op één plek vindbaar voor zowel professionals als inwoners van Zwolle, zijn er minder wachtlijsten en komen passende matches tussen hulpvrager en maatje tot stand. Bovendien versterken de maatjesprojecten elkaar doordat ze kennis en ervaring uitwisselen.

Aanmelden nieuwsbrief!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van al het laatste SamenZwolle nieuws.

Meld je aan!