Aanmelden Ik wil zelf iets plaatsen

Activiteit

In evenwicht met jezelf

Geplaatst door: Steunpunt Mantelzorg Zwolle Start op: Donderdag 7 februari 2019 19.30 uur Eindigt op: Donderdag 7 februari 2019 21.30 uur Locatie/Accommodatie: Steunpunt Mantelzorg, onderdeel van ZwolleDoet!

Het zorgen voor een ander heeft positieve maar ook negatieve kanten. Soms kan de zorg je zo in beslag nemen dat het moeilijk valt te combineren met het gezin, een betaalde baan, vrijwilligerswerk of hobby’s. Vooral waar de zorg ‘chronisch’ is, veel tijd vraagt of veel zorgen met zich meebrengt, is weinig ruimte voor een eigen leven. Hierdoor kunnen klachten ontstaan: lichamelijke klachten zoals hoofdpijn, buikpijn, rugpijn. Of psychisch klachten zoals slecht slapen, veel piekeren, spanning, angst, somberheid en gevoelens van machteloosheid, te kort schieten, schuldgevoel en eenzaamheid.

De draaglast neemt toe en de draagkracht neemt af,: je raakt uit balans.

Het is dan van belang om stil te staan bij de vraag: ‘Wat heb ik nodig om de zorg vol te houden, op een manier die goed voor mij is?’ Hoe vind ik als mantelzorger een balans in zorgen voor de ander en zorgen voor mezelf? Wat levert mij stress op? En hoe kan ik hier verandering in aanbrengen; door goed voor mezelf te zorg en/of de zorg te delen, zodat het evenwicht zich kan herstellen.

In deze training staan we stil bij:

  • De balans tussen inspanning/ontspanning,
  • Waarnemen en denken
  • Piekeren en wat kan ik daar aan doen.
  • Hulp inschakelen, hulp accepteren, omgaan met hulp van anderen.

Data: 7,14 en 28 februari en 7 maart 2019

Trainer: Yvonne Ruigrok

Sinds 1988 werkzaam als preventiewerker. Met als doel te voorkomen dat problemen voor mensen erger worden dan nodig is. Ondersteuning van mantelzorgers vind ik belangrijk. Zij hebben een mooie, maar soms ook moeilijke taak. Het gevaar bestaat dat zij hierbij zichzelf ‘vergeten’ en de kans lopen om overbelast te geraken, met alle gevolgen van dien. In mijn jarenlange ervaring merk ik dat de trainingen voor mantelzorgers “Hoe blijf ik op de been” een mooi en gewaardeerd aanbod is. Waar ik ook iedere keer voldoening uit haal.